De 4 beste FIETSTRAINERS in 2024

Ben je opzoek naar een fietstrainer om tijdens de wintermaanden binnen te trainen? Of gewoon ter aanvulling van je wegritten? Er zijn heel wat verschillende opties op de markt beschikbaar. De juiste keuze maken welk toestel voor jou het meest geschikt is niet altijd evident. We somden op basis van onze test al de beste fietsrollen op van het moment. In dit artikel testen we toestellen binnen de categorie “fietstrainers” (wheel-on) en lijsten de beste toestellen van het moment voor je op.

De 4 beste fietstrainers (wheel-on)

  • Pro keuze: Wahoo Kicker Snap
  • Beste allround: Saris Fluid 2
  • Beste prijs/kwaliteit: Tacx Boost
  • Beste budget: Relaxdays fietstrainer

Wahoo Kickr Snap fietstrainer (pro keuze)

Uit onze tests komt deze krachtpatser naar voor als beste wheel-on fietstrainer op de markt. Met 1500 watt trapvermogen is de Wahoo Kickr Snap een van de meest krachtige toestellen. Het is ook één van de zwaarste toestellen. De 18 kilogram zorgen ervoor dat het toestel netjes en stabiel op de grond blijft staan als je rechtopstaand fietst of een sprint trekt. Nadeel aan dit gewicht is natuurlijk wel dat hij niet makkelijk te vervoeren is of op te bergen. Je laat hem best gewoon op z’n vaste plekje staan.

Tijdens een rechtopstaand sprintje bleef het toestel perfect staan. Je kan er helemaal op los gaan! Voor wie krachtig en veelzijdig wil trainen is dit de beste keuze van het moment.

Eén van onze testers

Het maximale hellingspercentage van 12% laat je geloven dat je een aardige bergrit aan het rijden bent. Omgekeerd simuleert de Wahoo Kickr Snap afdalingen tot -10%.

Bovendien is de Wahoo Kickr Snap ook “smart”. Je kan hem met ANT+, ANT+ FE-C en Bluetooth verbinden met extra sensoren of software op de smartphone of laptop.

De rolweerstand werkt elektronisch en heeft 12 verschillende weerstanden. De Wahoo Kicker Snap zal de weerstand automatisch aanpassen wanneer je met interactieve trainingssoftware rijdt zoals Zwift, TrainerRoad, Kinomap en Virtual Training. Je krijgt trouwens bij je aankoop ook 1 maand gratis proefabonnementen op deze verschillende software.

Rij je bergaf of bergop dan zal hij dat automatisch simuleren. Daarbovenop merkten we tijdens het testen dat de Wahoo Kickr Snap ook goed de versnellingen en vertragingen zoals in het echt simuleert. Wil je de ultieme bergrit ervaring als een echte prof? Dan kan je bijkomend ook de Kickr Climb aan deze trainer toevoegen. Je fiets gaat dan automatisch omhoog en omlaag alsof je echt in de bergen rijdt.

Zo goed als bijna elke fiets (race of mtb) is geschikt om te gebruiken op deze fietstrainer (wielmaat 24″-29″). De installatie is snel en eenvoudig. Voor fietsen met steekassen moet je wel nog een extra adapter aanschaffen.

Tip: Gebruik bij fietstrainers met weerstand best een speciale trainersband om snelle slijtage van je buitenbanden te vermijden.

Ook op vlak van geluid productie is de Wahoo Kickr Snap bij de beste van de klas. Voor een wheel-on fietstrainer is hij een stuk stiller dan andere toestellen van bv. Tacx.

Kortom ben je opzoek naar een nieuwe fietstrainer die zowel slimmer, stiller alsook krachtig is? En al dat moois eigenlijk aan een zeer correcte prijs? Dan is de Wahoo Kickr Snap de beste keuze!

Saris Fluid 2 (beste allround)

De best verkochte fietstrainer van de V.S. wordt je natuurlijk niet voor niets. Daarom blijkt ook uit onze tests dat de Saris Fluid 2 een plekje verdiend tussen de betere wheel-on fietstrainers. De Saris Fluid 2 heeft hij een aantal gemeenschappelijke kenmeren met de Wahoo Kickr Snap. Toch biedt hij niet alle opties die de Kickr Snap wel heeft. Zo is de Saris Fluid 2 geen “smart trainer”.

Je kan de fietstrainer wel verbinden met je indoor cycling app naar keuze via Bluetooth of ANT+. Zo kan je ook interactief trainen met bv Rouvy of Zwift. Maar de weerstand zal tijdens interactieve ritten niet automatisch worden aangepast zoals de Wahoo Kickr Snap dat doet.

Vandaar dat we hem verkozen tot “beste allrounder”. Niet “smart” genoeg om de pro keuze te zijn, maar verder wel alle kenmerken aanwezig om een kwaliteitsvolle veelzijdige wheel-on fietstrainer te zijn.

Zo biedt de Saris Fluid 2 ook een maximale weerstand tot 1500 Watt. Met z’n 12 kilo is hij ook best stabiel maar we merken toch wat minder robuust als de Wahoo.

De rolweerstand is er eentje op basis van vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de trainer veel minder lawaai maakt vergeleken met bv. een magnetische rolrem.

Op vlak van hellingshoek steekt de Saris Fluid 2 dan weer de Wahoo Kickr Snap voorbij. Deze fietstrainer kan de weerstand simuleren die gelijk staat met een hellingshoek van 20%.

De Saris Fluid 2 is een prima keuze voor wie een krachtige en kwalitatieve fietstrainer zoekt maar niet per se extra euro’s wil neertellen voor de “smart” features.

Tacx Boost fietstrainer (beste prijs/kwaliteit)

Oerdegelijke kwaliteit, zonder al te veel technologische snufjes en aan een betaalbare prijs… dat is waar we steeds opzoek naar gaan voor het “beste prijs/kwaliteit” toestel. Hiervoor komen we binnen de wheel-on fietstrainers uit bij de Tacx Boost.

We merken meteen op dat het toestel zeer makkelijk is in gebruik. Het is lichter dan de twee hierboven besproken modellen (maar toch stabiel) en ook compacter. Dit zorgt ervoor dat je de fietstrainer makkelijk kan opbergen wanneer je hem niet gebruikt. Het sterke design, waarbij de riser block ook dienst doet als handvat wanneer je hem dichtklapt, draagt hiertoe bij.

De Tacx Boost is een “no-nonsense” fietstrainer die in slechts 2 klikken klaarstaat voor gebruik.

Eén van onze testers

De Tacx Boost kan een maximaal vermogen aan van 1080 watt en telt 10 verschillende weerstand standen. Niet de krachtigste fietstrainer dus maar toch krachtig genoeg om zeer gevarieerd te trainen. Ook de 10 verschillende standen zorgen ervoor dat je ook lichtjes kan opwarmen of losrijden. De weerstand pas je zelf aan via een hendel die je bevestigd op je stuur.

De Tacx Boost is geen “smart” fietstrainer en biedt dus geen opties zoals automatische weerstandsaanpassingen wanneer je interactief rijdt. Standaard kan je hem ook niet gebruiken met interactieve trainingssoftware zoals Zwift. Maar door bijkomend een snelheidssensor te koppelen kan je hem wel gebruiken met Zwift.

Voordeel van een fietstrainer die geen smart functies aanbiedt is dat je hem niet van stroom moet voorzien. Het bespaart je daarnaast ook wat euro’s.

De weerstandsrol is een magnetische. Dat wil zeggen dat hij toch wat meer lawaai maakt dan de eerder besproken modellen hierboven en dat bleek ook uit onze tests. Toch valt het geluid best wel nog mee op dit toestel.

Deze fietstrainer is geschikt voor fietsen met wieldiameter van 26″-29″.

Ben je opzoek naar een degelijk mechanisch toestel om gevarieerd te trainen? Dan is de Tacx Boost een goede keuze.

Relaxdays fietstrainer (beste budget)

Tot slot hebben we nog de beste keuze voor wie binnen wil trainen maar aan een lage prijs. Daar komt de fietstrainer van Relaxdays voor met een prijskaartje van rond de 100 euro voor in aanmerking. Hiervoor krijg je een basis wheel-on fietstrainer met magnetische remweerstand en 6 verschillende weerstand standen die te regelen zijn aan het stuur.

Verwacht in deze prijscategorie voor de rest niet veel meer dan dat. Wil je eens sporadisch binnen wat trappen of ben je beginner? Dan kan de Relaxdays fietstrainer voldoende zijn voor jou. Neem je je trainingen toch wat serieuzer dan is dit niet het geschikte toestel voor jou. Voor 130 euro meer heb je de Tacx Boost al in huis. Het kwaliteitsverschil is naar onze mening veel groter dan het prijsverschil tussen deze twee toestellen.

Geef een reactie